Intervenció logopèdica en la pragmàtica en nens de 3 a 12 anys amb la síndrome d'Asperger
Date
2017-06Author
Tutor/director
Bachelor thesis type
Projecte de recercaRight access
Restricted accessMetadata
Show full item recordAbstract
Introducció: Els infants amb la síndrome d’Asperger (SA) inicien l’adquisició del llenguatge de forma normal en el temps, tot i que en algunes ocasions, pot aparèixer un cert retard. Un cop el llenguatge s’ha iniciat, adquireixen una gran riquesa de vocabulari i una estructura gramatical similar a la que produeix un adult. Tot i aquesta gran adquisició de lèxic i d’estructura gramàtica que presenten, els nens i nenes amb SA mostren notables dificultats a l’hora de fer ús del llenguatge, és a dir, presenten dèficits a nivell pragmàtic. Els objectius generals d’aquest estudi són, aportar indicacions afavoridores a la intervenció logopèdica en la pragmàtica per nens i nenes amb SA entre 3 – 12 anys i compartir aquestes indicacions amb el col·lectiu de logopedes.
Mètode: Es proposa un estudi d’orientació qualitativa a partir d’una entrevista semiestructurada a un número de 25 logopedes experts o especialitzats en intervencions logopèdiques amb nens i nenes amb la síndrome d’Asperger. Abans de realitzar la prova pilot, es descriu detalladament el perfil lingüístic dels nens i nenes amb SA i posteriorment, a partir dels resultats extrets de l’entrevista i de la bibliografia cercada, s’elaboren indicacions específiques afavoridores a la intervenció logopèdica en la pragmàtica.
Resultats de la prova pilot: els resultats obtinguts van confirmar i complementar algunes de les aportacions teòriques de diversos autors sobre la pragmàtica dels infants amb SA i d’altres, van discrepar sobre aquestes teories.
Conclusions: El conjunt dels resultats extrets de la prova pilot amb les aportacions teòriques, van ajudar a poder elaborar les indicacions afavoridores a la intervenció logopèdica en la pragmàtica en infants de 3-12 anys. Tanmateix, es necessita compartir aquestes indicacions amb el col·lectiu de logopedes per a poder demostrar la utilitat d’aquestes aportacions afavoridores i observar així, la seva eficàcia.