Efectivitat d'una intervenció dietètica dirigida a pacients amb càncer colorectal
Visualitza/ Obre
Data
2021-06Autor
Tutor/director
Tipus de treball
Projecte de recercaCondicions d'accés
Accés restringitMetadades
Mostra el registre d'unitat completAbstract
Introducció: El càncer colorectal és la segona causa de mort per càncer a Catalunya. Determinats estils de vida, dieta no saludable, els factors genètics, la mitjana d’edat d’incidència d’entre 50-75 anys, el consum d’alcohol, el tabac, l’obesitat i el sedentarisme són factors de risc que predisposen a desenvolupar càncer colorectal. La malnutrició apareix en un 30-60% d’aquest tipus de pacients amb càncer colorectal en el moment del diagnòstic, és important realitzar la valoració nutricional en aquest moment per tal de detectar pacients amb risc de patir malnutrició o pacients que ja en pateixen. La malnutrició apareix a causa dels efectes que provoca el mateix tumor (tamany i localització) i els efectes secundaris dels tractaments (cirurgia, quimioteràpia, radioteràpia) per tractar el càncer. Un bon estat nutricional és molt important per aquests pacients a l'hora de rebre el tractament, perquè redueix infeccions, l'estada als centres hospitalaris, els efectes secundaris del tractament, ajuda en la cicatrització de les ferides i millora en la qualitat de vida dels pacients tot disminuint la morbiditat. S’ha demostrat que seguir uns hàbits de vida saludable, mantenir un pes adequat, realitzar una dieta equilibrada i practicar activitat física diària són les recomanacions que afavoreixen una millor recuperació de la patologia. La infermera conjuntament amb la nutricionista i el seu equip multidisciplinari són les professionals adequades per liderar la gestió i d'adaptar les dietes segons les necessitats energètiques o carències que presenta el pacient des de moment del diagnòstic, inici del tractament i durant el transcurs de la patologia. Objectiu: Avaluar l’efectivitat d’un programa dietètic per a pacients en estadi III, IV diagnosticats de càncer colorectal, abans de rebre quimioteràpia. Metodologia: Estudi amb un disseny experimental longitudinal i prospectiu que es farà amb pacients consecutius que seran assignats aleatòriament en dos grups, un grup investigació i un grup control. L’estudi es realitzarà a l’Hospital Sant Joan de Déu (Manresa). S’avaluarà l’estat nutricional dels pacients dels dos grups per detectar la malnutrició. Al grup experimental se’ls donarà una dieta equilibrada energèticament per a pacients oncològics i el grup control unes recomanacions generals per a pacients oncològics. Al final de l’estudi es compararan els canvis de l’estat nutricional dels dos grups estudiats. Conclusions: Tenint en compte que la malnutrició podria afectar de manera negativa als pacients amb càncer colorectal durant el tractament. La realització de la valoració nutricional en el moment del diagnòstic podria ser fonamental per establir unes pautes dietètiques específiques per fer front a les necessitats energètiques de cada pacient. Tot junt ajudaria a controlar els efectes secundaris del tractament i afavoririen una millor qualitat de vida. Proporcionar una dieta especifica pautada per a cada pacient ajudarà a disminuir el risc de preparar àpats no saludables, ajudarà a adquirir uns correctes hàbits alimentaris, es notarà una millora en l’estat nutricional i una millora en la qualitat de vida.
Paraules clau
Càncer colorectal, malnutrició, dieta, quimioteràpia, pautes dietètiques, colorectal cancer, malnutrition, diet, chemotherapy, dietary guidelinesSublínia de treball
Infermeria::Adult::Teràpies Naturals/Alternatives/ComplementàriesInfermeria::Adult::Protecció de la Salut
Infermeria::Adult::Prevenció
Col·leccions
- Adult [114]
Els fitxers de llicència següents estan associats amb aquest element: