La diabetis mellitus tipus 1 a Finlàndia: sensibilització de la població no diabètica
Fecha
2020-06Tutor/director
Tipo de trabajo
Projecte de recercaCondiciones de acceso
Acceso abiertoMetadatos
Mostrar el registro completo del ítemResumen
Introducció: Finlàndia té la taxa d’incidència més alta del món de DM1 en la infància, i s’estima que la malaltia representa l’1% de mortalitat, degut al desenvolupament de complicacions cròniques i l’impacte psicosocial que suposa. La DM1 té un origen multifactorial, i es creu que l’alimentació pot ser clau. De fet, alguns patrons dietètics dels infants finesos s’han suggerit com a factor de risc.
Objectius: l’objectiu general és dissenyar un programa sobre alimentació saludable. Els objectius específics pretenen esbrinar els coneixements de la mostra sobre taxa d’incidència de DM1 al país, clínica de debut diabètic i hàbits d’alimentació saludables, així com analitzar les seves pautes alimentàries.
Metodologia: estudi quasi experimental pre-post d’un sol grup, que es portarà a terme com una prova pilot al centre escolar FISTA (Tampere, Finlàndia). La població d’estudi seran famílies d’alumnes d’entre 4 i 6 anys no diabètics escolaritzats al centre, i la mostra se seleccionarà mitjançant mostreig no probabilístic casual. Durant el curs 2020-2021 s’impartirà el programa dissenyat, comprès per 18 sessions. Les dades s’obtindran a partir de tres qüestionaris, proporcionats pre i post intervenció. Es realitzarà anàlisi estadística bivariada, taules de distribució de freqüències i contingències, prova Chi-cuadrado i càlcul del valor p.
Conclusions: mitjançant aquesta prova pilot i la realització del programa d’alimentació saludable, es pretén augmentar la sensibilització social al voltant de la DM1 a Finlàndia, així com reduir el risc de desenvolupar la malaltia en la infància. Background: Finland has the highest rate of Type 1 Diabetes in childhood in the world, and
it is estimated that the disease accounts for 1% of mortality, due to the development of chronic
complications and its psychosocial impact. T1D has a multifactorial origin, and it is believed
that feeding may be key. In fact, some of the dietary patterns of Finnish infants have been
suggested as a risk factor.
Aims: the main goal is to design a healthy eating programme. The specific goals are to find
out the sample knowledge of countrywide incidence of T1D, early symptoms of diabetes and
healthy eating habits, and to analyse their dietary patterns.
Methods: single-group pre-post quasi-experimental research, which will be carried out as a
pilot test at FISTA School (Tampere, Finland). The study population will be families of
students aged 4 to 6 years without diabetes educated at this centre, and the sample will be
selected by non-probability sampling. During the 2020-2021 academic year, this designed
programme, consist of 18 sessions, will be taught. Data will be obtained from three
questionnaires, provided pre and post intervention. A bivariate statistical analysis, frequency
distribution and contingency tables, Chi-square test and p-value calculation will be performed.
Conclusions: by means of this pilot test and the carrying out of the healthy eating programme,
we expect to increase social awareness of T1D in Finland, as well as reducing the risk of the
disease in childhood
Palabras clave
diabetis Mellitus tipus 1, programa sensibilització, Finlàndia, alimentació, hàbits saludables, infància, infermeria, type 1 Diabetes, social awareness programme, Finland, feeding, healthy habits, childhood, nursingLínea de treball
Infermeria::Atenció a la Comunitat::Malaties CròniquesColecciones
- Comunitat [29]