L'ús de la música en la intervenció logopèdica dels infants de dos i tres anys amb Retard Específic del Llenguatge
View/ Open
Date
2016-06Author
Tutor/director
Bachelor thesis type
Projecte de recercaRight access
Restricted accessMetadata
Show full item recordAbstract
Introducció: Els infants amb Retard Específic del Llenguatge (RELL) inicien els primers mots entre un i dos anys més tard del que és habitual i han de rebre un suport logopèdic per poder assolir el desenvolupament normal. Diversos autors afirmen que la música és una eina útil per a l’adquisició del llenguatge, tanmateix no s’utilitza de forma sistemàtica en la intervenció logopèdica dels infants amb RELL. L’objectiu d’aquest estudi és analitzar l’efectivitat dels recursos musicals en la intervenció logopèdica d’aquests nens.
Mètode: Es proposa un estudi d’orientació qualitativa a partir de l’observació de la intervenció logopèdica amb l’ús de recursos musicals en deu infants d’entre tres i quatre anys amb RELL durant un període d’un any. Abans d’iniciar la intervenció, s’avalua el perfil lingüístic de cada infant i s’elabora un programa d’intervenció personalitzat. En aquest treball s’ha realitzat una prova pilot amb un nen per tal de validar la graella d’observació elaborada i determinar l’efectivitat dels recursos musicals en la intervenció logopèdica durant un període de tres setmanes.
Resultats de la prova pilot: Els resultats obtinguts van demostrar la utilitat de la graella per determinar l’efectivitat de la intervenció logopèdica. A més, van observar-se efectes positius de la música per tractar les dificultats fonològiques, la incorporació de lèxic i la longitud estructural de les frases.
Conclusions: Els resultats demostren els beneficis de la música en la intervenció logopèdica dels infants amb RELL. Tanmateix, es necessiten més estudis que analitzin una mostra més àmplia durant un període de temps més llarg.