Efectivitat del drenatge limfàtic manual com a tractament del limfedema secundari a una mastectomia amb extirpació de ganglis axil·lars en dones entre 45 i 65 anys. Revisió bibliogràfica.
Date
2017-06-01Author
Bachelor thesis type
Revisió bibliogràficaRight access
Restricted accessMetadata
Show full item recordAbstract
ABSTRACT: Breast Cancer is the most common tumor in women arround the world. Lymphedema is the most common complication of the treatment for this pathology. Actually, the treatment of limfedema is a protocol known as Complete Decongestive Therapy (CDT) that includes Manual Lymphatic Drainage (MLD), compressive garments, active exercises and skin care. Objective: To determine the effectiveness of Manual Lymphatic Drainage in woman aged between 45 and 65 with breast cancer related lymphedema secondary to mastectomy with axillary lymphatic nodes removal. The specific objectives were to analyze changes in volume, pain, quality of life and arm function. Methodology: Descriptive work from the literature search in PubMed and PEDro databases. Results: Of the articles found initially, finally 10 entered our study, of which 9 were randomized. The quality of life and changes in the volume were analyzed 9 of them. The pain was studied in 6 of them, and 3 of them studied the arm function. Discussion: It’s necessary to unify the diagnostic criteria for the lymphedema, in the volume and quality of life measure for the studies are comparable. Conclusion: No evidence of the DLM effectiveness was found in the volume reduction, quality of life improvement, volume decrease and arm function improvement by itself.. There have been improvements in all variables analyzed, but found no significant differences compared with other treatments. RESUM: El càncer de mama és el tumor més comú en la població femenina mundial. El limfedema és la complicació més comuna del tractament per al càncer de mama. El tractament actual per al limfedema és el Complete Descongestive Therapy (CDT), que consisteix en Drenatge Limfàtic Manual (DLM), embenat compressiu, exercicis i cuidats de la pell. Objectiu: Determinar l’efectivitat del drenatge limfàtic manual en dones entre 45 i 65 anys amb limfedema secundari a mastectomia amb extirpació de ganglis axil·lars. Com a objectius específics van ser analitzar els canvis en el volum, el dolor, la qualitat de vida i la funció del braç. Metodologia: Treball descriptiu a partir de la cerca bibliogràfica en les bases de dades PubMed i PEDro. Resultats: Dels articles trobats inicialment, finalment es van analitzar 10, dels quals 9 son aleatoritzats. La qualitat de vida i els canvis en el volum es va analitzar en 9 d’ells, en 6 s’ha estudiat el dolor i en 3 d’ells la funció del braç. Discussió: És necessària la unificació de criteris en el diagnòstic del limfedema, en la mesura del volum i en la qualitat de vida, per tal que els resultats dels estudis siguin comparables. Conclusions: No s’ha trobat evidència de que el DLM sigui efectiu en la reducció del volum, la millora de la qualitat de vida, la disminució del volum i la millora en la funció del braç per sí sol. S’han registrat millores en totes les variables analitzades però no s’han trobat diferències significatives en comparació amb altres tractaments.
Keywords
Breast Cancer, Lymphedema, Mastectomy, Manual Lymphatic Drainage, Quality of Life, Pain, Arm Function, Volumexmlui.dri2xhtml.METS-1.0.item-materies
Drenatge limfàtic manual , Mama -- Càncer , Limfoedema -- Tractament , Mastectomia , Qualitat de vidaDescriptor
Extremitat Superior [regió o sistema]Procés post-quirúrgic [condició de salut]
Dolor nocioceptiu i inflamatori [condició de salut]
Escala Visual Analògica (EVA) [eina d'avaluació]
Qüestionari de discapacitat de la Extremitat Superior (DASH) [eina d'avaluació]