El procés d'humanització de l’atenció en els serveis d'urgències
Fecha
2020-06Autor
Tipo de trabajo
Revisió bibliogràficaCondiciones de acceso
Acceso abiertoMetadatos
Mostrar el registro completo del ítemResumen
Introducció: El servei d'urgències està considerat com una de les àrees més crítiques, de major complexitat assistencial i activitat professional, i de més afluència de persones esperant ser ateses. Aquestes circumstàncies estan provocant efectes de caràcter negatiu, deixant entreveure una tendència clarament deshumanitzant de l'assistència sanitària i de les cures.
Objectiu: Conèixer com és el procés d'humanització de l’atenció en el servei d'urgències, una unitat tecnificada.
Metodologia: S’ha realitzat una cerca bibliogràfica en les bases de dades de Dialnet, Scielo i Pubmed. S’han seleccionat 10 articles, els quals segueixen el mètode de lectura crítica i els criteris d’inclusió i exclusió establerts.
Resultats: L'experiència i la satisfacció de la persona atesa, són determinades pel respecte a la privacitat, per rebre informació sobre el retard i pel fet de que s’escoltin les percepcions pròpies i dels acompanyants.
La persona valora que la infermera escolti els seus dubtes i que l’informi sobre els procediments realitzats, amb paraules de confort, tranquil·litat i suport emocional.
La humanització té com a objectiu una nova cultura institucional.
L’estrès laboral, la sobrecàrrega de treball, la pressió del temps, la inestabilitat laboral i l’ambigüitat de rols són factors que dificulten la humanització en el tracte de l'assistència.
Conclusions: És necessari que des de les institucions sanitàries s’impulsi un canvi en el funcionament del sistema que origini nous models de treball i gestió que estimulin i sensibilitzin els professionals de la salut, gestors i persones ateses i els portin cap a una nova manera d’actuar i unes pràctiques més humanitzades. La humanització és molt més que ser amable, és un compromís actiu i una responsabilitat.